Spelfouten. Lange zinnen die je drie keer moet lezen voor je er iets van snapt. ‘Hun hebben’. ‘Groter als’. Heb jij, net als ik, ook soms de neiging om weg te klikken? Schrijven is een kunst. Dat blijkt keer op keer. Teksten schrijven (en lezen) doe ik dagelijks voor mijn werk. Webteksten hebben hierbij hun eigen regels. Lezen van een scherm doe je namelijk anders dan lezen van papier. Hieronder heb ik een aantal tips verzameld waar je op moet letten bij het schrijven van webteksten. Vooral tip twee wordt vaak vergeten!
1. Om te beginnen gaat het dus om webteksten. Die houd je per definitie altijd kort. Soms lezen bezoekers de teksten niet eens. Vaak wordt tekst gewoon gescand of geskipt.
2. Bezoekers probeer je te bereiken door pakkende titels. De kunst is om wel een hint te geven over het onderwerp waar je tekst over gaat, maar nooit voorspelbaar te zijn. Titels moeten een beetje vaag blijven om de interesse te wekken. En natuurlijk: Kort! Kort! Kort!
3. Woordkeuze is van belang. Zo schrijven we in teksten voor België nooit het woord ‘mobiel’ of ‘mobieltje’ omdat die woorden in België niet gebruikt worden. We kiezen daarom voor GSM, telefoon of smartphone. Woordkeuze kan lastig zijn bij samengestelde woorden. Denk maar eens aan ‘printen’, ‘drukken’, ‘afdrukken’ en ‘uitprinten’. Ook de simpele keuze tussen gebiedende wijs of het hele werkwoord gebruiken kan veel uitmaken.
4. Structuur. Om mijn collega Riëlle te quoten toen ze het had over slecht geschreven blogs: “sommige mensen schieten een onderwerp de lucht in en wachten dan maar af”. Zo moet het duidelijk dus niet. Tekst heeft structuur nodig. Een begin, een tussenstuk en een einde. En zeker niet onbelangrijk: eindzinnen!
5. Ook afwisseling mag je niet vergeten. Webteksten zijn vaak opgebouwd uit korte zinnen, maar als je enkel korte zinnen gebruikt kan de tekst “stokkerig” worden. Dit leest onnatuurlijk. Combineer korte zinnen dus soms met een langere zin. Verwerk ook vraagstellingen en leestekens zoals uitroeptekens erdoorheen.
6. Als laatste is spelling één van de belangrijkste dingen in een tekst. Bevat je tekst spelfouten? Houd dan maar op. Je komt onprofessioneel over en wordt niet serieus genomen. Bezoekers stoppen met lezen, verlaten de pagina en misschien wel je hele website. We proberen onze teksten dan ook altijd foutloos te schrijven en laten ze altijd nalezen.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over SEO en de invloed van visuals. Zoals je ziet komt er behoorlijk wat bij kijken als je wilt schrijven voor het web. Er zijn allerlei regels, kaders en andere zaken om aan te denken. Maar soms blijft het ook gewoon een kwestie van gevoel. Onderbuikgevoel. Met dat gevoel zorg je voor een bepaalde sfeer, een toon, die o zo belangrijk is. Je maakt een tekst “eigen”, origineel en onvoorspelbaar. En dát maakt schrijven zo leuk!